dimarts, 1 d’agost del 2017

Dissenyen un material perquè el mòbil es carregui a la fricció amb la roba


   Un equip de científics de la Universitat del Sud-est de la Xina ha aconseguit dissenyar un material piezoelèctric que en el futur podria formar part dels nostres mòbils i carregar amb el simple frec del mòbil amb la nostra roba.
   La piezoelectricitat (polarització elèctrica en una substància) és una tècnica que s'aplica ja en camps com la construcció de vehicles espacials, submarins, míssils, o aparells mèdics d'ultrasons, però ara intenta ser aplicada en utensilis d'ús diari, va explicar el professor Xiong Rengen, cap de la investigació.
   La gran innovació de l'equip de científics xinesos, publicada al número d'aquest mes de la revista "Science", ha estat portar aquesta tècnica a materials mal·leables, ja que fins ara s'havia aplicat en superfícies dures com les ceràmiques, difícils d'usar en components electrònics.
   Segons els dissenyadors, el nou material descobert és no només més manejable que les ceràmiques piezoelèctriques, sinó també més barat, lleuger i respectuós amb el medi ambient.
   El material està basat en la perovskita, una estructura química que també s'ha estudiat per a la producció d'energia solar a baix cost i, segons el professor Xiong, permetrà portar la piezoelectricitat a aparells tan petits com un microxip, fet que podria portar a importants canvis tecnològics.