divendres, 11 de maig del 2018

Per què els japonesos no es donen la mà?

   Al món oriental és molt comú saludar-se amb una reverència, enlloc de la nostra encaixada de mans. Es tracta d’una forma de mostrar respecte cap a l’altra persona. La intensitat de la inclinació varia segons el context: una inclinació de 15º es considera molt informal, mentre que en contextos més formals s’arriba als 45º. 
   Aquest tipus de salutació ha de realitzar-se amb l’esquena recta; en el cas dels homes les mans es mantenen al costat del cos, mentre que les dones les col·loquen davant. La preferència per aquest tipus de salutació té una explicació molt senzilla: l’alta incidència de hiperhidrosis palmar en aquests països.   

   El gest de donar-se la mà no resulta molt agradable quan un o dues de les persones tenen les mans suades.

   La incidència de la hiperhidrosis arriba fins el 25% de la població de l’Extrem Orient (un percentatge nou vegades superior a la mitjana mundial). Per tant, en països com Xina o Japó una de cada quatre persones sua excessivament, de manera que gairebé la meitat (44%) de totes les encaixades possibles estarien impregnades en suor. La resposta cultural per evitar aquest mal tràngol d’origen fisiològic és recórrer a la inclinació de tronc.
   Per tant, la hiperhidrosis pot ser una de les causes de la coneguda aversió dels nipons cap al contacte físic amb altres persones.
  Per cert, la hiperhidrosis té cura i fins i tot una associació mundial d’afectats. També té una neurosi derivada: la transpirofòbia.  (Toni) Curiositats